Se întâmplă de la 1 martie, bani mai mulți de la stat: cresc indemnizațiile de șomaj, se majorează cele pentru creșterea copilului

de: Alexandru Puiu
28 02. 2023

De mâine, 1 martie 2023, se majorează veniturile pentru mai multe categorii de români care beneficiază de ajutor de la stat. Este vorba de o consecință a creșterii Indicatorului Social de Referință. Practic, vor primi mai mulți bani șomerii, tinerii părinți și cei care supraviețuiesc din venitul minim garantat.

Din luna martie a acestui an, mai multe ajutoare financiare se vor bucura de creștere netă de aproximativ 14%. Lista include indemnizația de șomaj, indemnizația pentru creșterea copilului și venitul minim garantat. Toate acestea se indexează cu Indicatorul Social de Referință. Dintr-un punct de vedere, vorbim de o aliniere la rata inflației pe 2022, fie și una incompletă, având în vedere că, în decembrie, ajunsese la aproximativ 16%.

Ce se întâmplă cu ajutoarele de la stat pentru români

Indicatorul social de referință va crește în luna martie a acestui an de la 525 de lei la 598 de lei, o consecință a inflației pe anul trecut comunicată de Institutul Național de Statistică. În mod oficial, este vorba de 13,8%.

În cazul tinerelor mame, cele care beneficiază de indemnizația minimă pentru creșterea copilului, ele vor putea primi în plus aproximativ 180 de lei pe lună de la 1 martie. Indemnizația de șomaj va crește cu 73 de lei. În cazul celor care primesc venitul minim garantat, indexarea cu rata medie a inflației le-ar putea aduce în plus între 20 de lei și 76 de lei pe lună. Valoarea finală depinde de numărul membrilor familiei.

Acestea sunt însă doar câteva exemple. În practică, vor mai crește și alte venituri ca urmare a actualizării indicelui social de referință. Lista mai include indemnizația pentru persoanele cu handicap, prima inserție (pentru absolvenții proaspăt intrați în câmpul muncii), ajutorul pentru persoanele marginalizate și alocația pentru susținerea familiei.

În final, vorbim de ajutoare mai generoase pentru românii vulnerabili, persoanele asistate social, cei care sunt nevoiți, dintr-un motiv sau altu, să supraviețuiască doar din indemnizațiile primite din partea statului român.